
This page is filled with projects I have been working on inn my spare time. Everything that don't appear as a big project can enter this page. So why not have a look?
Why Not?
Denne siden er fylt med prosjekter jeg har drevet på med ved siden av studiene. Alt som ikke kommer frem som store prosjekter kan komme frem på denne siden. Er bare å se deg rundt!
Her kan du se esensen av prosjektet. Siden er desverred uferdig.
![]() 20160831_172206 |
---|
![]() 20160902_165252 |
![]() 20160902_171203 |
![]() 20160406_183140 |
![]() 20160611_214642 |
Balltre:
Jeg har tidligere med faren min felt en god del trær i hagen hos foreldrene mine. Blant dem har jeg da tatt vare på enkelte stykker med treverk med tanke på å bruke de siden til håndtverke. Siden det har jeg fraktet et par stammer til universitetet for å bruke treverket der. Jeg har brukte det til å lage plugger til knivskaft, prototypemateriale og litt tilfeldigheter.
Men jeg har dreid i litt treverk tidligere, men ønsket å kunne lage noe annet med treverket. Jeg hadde en stamme i god nokk lengde for et baltre, så hvorfor ikke. Kort fortalt ble den kuttet til og festet i dreibenken, kuttet grovt til i form, fin kuttet til formen, og pusset overflaten med noe sandpappir. For å gi en mykere overflate dreide jeg den vidre på benken men brukte avkappet og spon fra baltreeet til å gi en litt mer polert overflate.
Resultatet var et solid baltre, litt tungt, men fin øvelse med driing av Selje.
Smijerns kniv:
Jeg har gjennomstudiet fått en lidenskap for det å smi, så det har falt naturlig inn for meg å lage flere ting i Smia.
Å smi kniver er en god prosess for å øve seg på arbeide i forskjellige metaller og smisveiser, men ikke minst herdingen av kniven gir store kunnskaper om hvordan stålet vill og kan oppføre seg.
Kniven er en av våre eldste redskaper, noe som jeg har fått stor fasinasjon for, eldre stiler og fremstillingsmetoder.
Så en øvelse jeg måtte teste ut var å lage en smijernskniv, helt enkel, elegant og nyttig. Som jeg har laget flere av knivene mine startet jeg med å lage et laminert blad, smisveiset, trakk ut bladet, trakk ut tangen og formet til håndtaket med et par vridninger. Vridningene av håndtaket skar seg enkelte steder i tangen, men det viste meg også hva å forbedre vidre på senere kniver, nemlig smisveisen mot helen av bladet. I dette punktet har det en tendens til å ikke smelte sammen, men heller bli en fjæret åpning i kniven.
Men på denne kniven var åpningen ikke på noe kritisk punkt, så kniven overlevde.
Karambit Kniv:
I mine tidligere år har jeg drevet på med kampsport som Nanbudo, (kort fortalt er fokuset å bruke motstanderens kraft mot seg selv) men siden det har jeg ikke stoppet med interessen for kampsport hvor jeg har siden tatt interessen i trening med tresverd.
Karambiten har opphav i Indonesia, er et kurvet blad med alt fra 1-3 egger. Men jeg hadde lyst til å teste ut å lage en, den har et konkav kurvet blad, noe som så ut som en utfordring å lage. Selve knivbladet var ingen utfordring å laminere, men å både få kurvet bladet riktig og i tilegg få vinklett inn eggen i smia, kort fortalt bøyde bladet seg ofte i motsatt rettning enn det jeg forsjøkte gang på gang. Til slutt fikk jeg bladet i riktig fasong og vinkling, men neste utfordring var da å få slipt til kniveggen på et konkavt blad. Bladet var orginalt formet eter klørene på store kattedyr, men med redskaper som var for flater var det fort en utfordring å få til vinkelen, brukte også enkelte kurvede filer for å få til vinkelene. Kort fortalt var stålet en utfordring. Ellers var det en fulltang kniv med borret åpning for pekefinger og mindre hull for feste av knivskaft.
