
A side project I have worked on by my own interest. A Damascus knife forge welded by hand from scratch. I started with 6 layers and ended up with around 1500 layers.
With the result of an increased interest in metalworking I wanted to test my skills in the forge with some blacksmithing. I wanted to make some Damascus steel for a knife, why a knife you might think. A knife, sword, axe or any kind of edged tool need to be hardened to be sturdy, and with creating Damascus steel by hand gives an expanding requirement of quality in forge welding, hammering and focus on heat of the different layers of steel.
Here is my first atempth on creating Damascus steel by hand. Started with 6 layers of knifeedge steel and softer steel.
Damask Kniv
Her er mitt første forsjøk på å smi meg damask for hånd. Damask stål er kort fortalt mønstret stål, Damask fungerer da som et samlebegrep for flere forskjellige metoder. Men den damask formen jeg har benyttet for denne kniven er det å smi sammen lag på lag med med to eller flere forskjellige ståltyper.
Legg lagene opp annenhver stålkvalitet, nesten som å stokke kort. Når det er gjort er det greit å sveise kantene lett sammen så stabelen er stabil under smisveisen, for å gjøre den enkel å hondtere er det lurt å sveise blokken på en litt lang hondterlig bolt som ikke stjeler for mye varme fra stålet du skal arbeide med. Benytt borax som en flux å dekk alle åpninger mellom lagene med stål. Herifra er det å varme opp stålet gjevnt så kjernen av blokken også kommer opp i en god temperatur. Når stålet er varmt nokk så er det å hamre smisveisen. Nn erfaring er å gjøre noen lette slag først for å starte smisveisen, starte med sentrum av blokken og arbeide seg ut. Denne prosessen kan gjøres flere ganger til du er sikker på at smisveisen er sikker og god.
Her kan du se esensen av prosjektet. Siden er desverred uferdig.
![]() 20160123_191431 |
---|
![]() 20160123_191439 |
![]() 20160222_181843 |
![]() 20160223_195128 |
![]() 20160223_195117 |
![]() 20160611_214642 |
![]() 14370383_1789734824635023_373806755015732463_n |


Før du bretter kan det være en ide å ha noe å skrive opp på, en tavle eller noe som er enkelt å skrive på med hansker eller liknende, for å holde tellinga i hodet er ikke så enkelt når du stadig tenker mellom varming av stål og hamring hva du burde gjøre når stålet er varmt nokk. Etter dette er det å trekke ut baren med stål til du har en grei lengde på den, men du skal bare forlde stålet på seg selv, så du burde ha en hviss tykkelse på stålet eller gjøre flere folder av gangen. Jeg foldet en brett av gangen siden jeg ikke har hatt noen enorme erfaringer føre dette.
Noe jeg har lært mot slutten av brettingen er at for hver oppvarming, hvert slag så mistes det litt og litt stål, så for å effektivisere prosessen og murlig ha litt mer stål mot slutten kan det være en ide å smi sammen flere folder av gangen, men rissikoen da kan ofte bli at smisveisen ikke blir like vellykket hver gang. For om du også bruker en Esse med kull så vil du legge til Karbon for hver oppvarming. Dette gjør da stålet noe mindre villig til å smelte sammen i smisveisen og stålet blir sprøere og sprøere.
Men når du da folder stålet og smi sveise lagene, hold da tellinga på tavlen, det er en lang og monoton prosess. Første baren blir sikkert ikke perfekt, men det er altid spennende å se mønsteret som kommer ut av prosessen, for håndsmidd damask er vanskerlig å få 100% lik hver gang.
Når jeg startet på min hadde jeg 6 lag med stål, eggestål og noe mykt smijern vi hadde på universitetet. Jeg hadde sveiset langs 2 hjørner og sveiset blokken til en bolt. Jeg skilte lagene fra hverandre så de spredde seg ut som en håndvifte, varmet stålet litt, la til Borax i åpningene, hamret viften noe mer sammen og varmet stålet til smisveisen like etter.
Etter smisveisen hadde jeg da en bar med 6 lag, du kan få noen kraftige merkbare mønstere med få lag. Jeg var litt overmodig og tenkte meg at jeg skulle ende opp med like mange lag som i en Katana. Siden har jeg lært at det ligger ofte noe rundt 300+ lag, alt avhengig av stål og egenskaper stålet skal ha, men ikke minst utseende.
Men som jeg sa var jeg litt overmodig og så for meg å stoppe rundt 3000 lag, så hvis du ser på utregningene så måtte jeg da folde stålet 9 ganger. Men når jeg nærmet meg 8 folder ble stålet så sprøtt at både var smisveisen vanskerlig, men jeg så hvor lite stål jeg hadde igjen etter prosessen og så for meg ved hvert slag at jeg mistet 100 lag med stål. Så på fold 7 vridde jeg stålet, flatet det og smisveiset det siste. en liten tynn sak til en liten kniv var det som var igjen.
Nå kommer bolten jeg snakket om å feste stålet til hendig inn, bolten kan du da flate og trekke ut til tangen for kniven du lager eller som en forlengelse av hva du lager, blir ikke mye mønster på den, men den sitter godt og får en fin overgang for stålet.
Dette med lagene i damaskus stål er noe magisk ved, men som jeg gjorde kan en arbeide med stålet lenge, men i folde prosessen blir lagene så tynne at stålet fort kan bli en veldig gjevn blanding og du ikke kan se lagene. I videoen her kan du se en damask bokk med en milion lag (3.42s), kort fortalt så vil du ikke kunne se stort av lagene i stålet, men slik Katanaer er laget så vil stålet få en jevn kvalitet i selve stålet å få en mer homogen kvalitet.
Damascus steel can have different patterns from the metals you chose, the layer count of the complete billet and the ways the metal have been bent, cut or stacked, there are many ways to create patterns with layers, these are just a few of them.
At last it is the process of cleaning up the surface, hardening the steel, cleaning up the surface again, acid washing, sharpening and polishing. This is just for the steel, adding a handle and a sheath for the knife.
This is a proses of creating patterned steel, it is also used in Katanas to get a more homogeny steel for the sword. But it is one of many methods with long traditions and intriguing methods and potentials in metalworking. You learn much about how the steel behave by the process, much of which is hard to describe, but valuable to know when working with metals.